"Als ik nu vrij ben, ben ik echt vrij!"

Wij zijnzwemmen bij Barbara. Hoewel 'we' is eigenlijk niet juist, want ik run de particuliere zwemschool in Leeuwarden en in Stiens in mijn eentje. Over de naam van mijn zwemschool hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Overigens: helemaal alleen doe ik het ook eigenlijk niet. Sinds dit jaar word ik heel goed geholpen door WeScore Zwemmen. Daarnaast werk ik fijn samen met nog drie andere collega's - met een eigen particuliere zwemschool - in Leeuwarden. Dat kan ook goed, want we komen niet in elkaars - hoe toepasselijk - water.

Barbara de Jong-Huls
Zwemschool 'Zwemmen bij Barbara'
Website

Cios

Ik had eigenlijk niet iets speciaals met zwemmen. Ik sportte veel. En in 1993 kon ik naar het CIOS in Heerenveen. Tijdens een zgn. snuffelstage kwam ik in aanraking met het geven van zwemlessen en voor je het weet ben je bijna twaalf en een halfjaar allround zweminstructeur bij de gemeente Leeuwarden. Tijdens mijn opleiding aan de CALO opperde de bedrijfsleider van het gemeentebad De Blauwe Golf vervolgens het idee om een eigen (gespecialiseerde) zwemschool op te zetten. En dat doe ik nu alweer twintig jaar als zelfstandig ondernemer

Privéleven

In de beginjaren waren mijn kinderen nog klein en gaf ik ’s ochtends alleen Waterwenlessen voor peuters. ’s Middags kon ik mijn rol als moeder uitstekend uitvoeren: een ideale situatie. Maar toen de kinderen naar school gingen, kwamen er meer mogelijkheden. Op de avonden nog extra Waterwennen en in de middag het ZwemSurvival ABC. Ik werk al 25 jaar heel prettig met de ENVOZ samen, maar zes dagen in de week op twee locaties trekt toch wel een wissel op je privéleven. En met name het gevoel dat je nooit echt vrij bent. Ik ken alle ouders en de ouders kennen mij. Het is er wat in geslopen dat ik 24 uur per dag bereikbaar ben. En daar wilde ik graag verandering in.

Excel

Richard van de Berg van de ENVOZ wees mij op WeScore Zwemmen. En toen ik me daarin verdiepte zag ik een systeem wat voor mij werkte: dit is wat ik nodig heb! Ik werkte best professioneel met een systeem in Excel, maar nu kunnen de ouders zelfstandig afmelden en inplannen voor een inhaalles. De communicatie gaat via het systeem sneller en blijft door de opties in het maken van de mail nog steeds persoonlijk. WeScore geeft de ouders inzicht en is makkelijk te gebruiken. Ik heb hierover veel positieve reacties ontvangen. Hoewel ze me altijd mogen appen of bellen voor vragen, sturen ze geen appjes meer over ‘ziekte, afwezigheid en wanneer inhalen?’. Ik ben nu na 20.00 uur vrij. Hoe fijn is dat.

Leerlingen scoren en volgen

Ik was misschien vooraf wat voorzichtig. De ouders had ik natuurlijk wel verwend door altijd maar bereikbaar te zijn. Hoe zouden ze reageren? Zouden ze de meerwaarde er ook van inzien? Ze zijn allemaal heel positief. Ze zien nu precies hoe hun kinderen het doen, hoe ze vooruitgaan. Ideaal in deze tijd, waarin de ouders geen praatje meer mogen maken bij het bad. Zo betrek ik ze toch nog bij de les. De scores werk tik ijdens de les bij. Ook dit scheelt tijd. Het systeem is heel makkelijk te gebruiken op de tablet en te bewerken tijdens de les.

Milieu

Daarnaast geeft het een fijn gevoel dat ik ook nog milieuvriendelijk kan werken. Als ik terugdenk aan al die printjes op mijn bureau. De werkelijke papierbesparing weegt al op tegen de extra kosten van WeScore Zwemmen. Zo’n zestig procent van de leerlingen zijn vanwege de jonge instroom toch zo’n vierenhalfjaar bezig bij mij. WeScore Zwemmen kost me dus per leerling nog geen tien cent per maand.

Corona

De huidige verscherping van de coronaregels zijn niet leuk. En van enige logica is geen sprake. Wel judolessen, wel voetballen, wel de sportschool… en tegelijkertijd zwemlessen nu verbieden. Maar ik wil wel graag een deel zijn van de oplossing, in plaats van het probleem. Dus probeer ik het wat los te laten. De lessen zijn allemaal, met één kleine handeling, tot 19 november geannuleerd.

Dit en de noodzakelijke communicatie eromheen kostte me gelukkig slechts vijf minuten.

vertrouwd door kleine en grote zwemscholen