"‘Een duidelijke structuur zodat elke instructeur hetzelfde weet en hetzelfde doet’"

Omringd door sportcomplexen, zwembaden en hockeyvelden zou je kunnen zeggen dat zwembad ‘Het Keerpunt’ in het hart van de sportactiviteiten ligt. Het zwembad wordt gebruikt door twee zwemscholen en in de avonden liggen er zwemverenigingen in het water. Wanneer je in de zwemzaal staat, valt je direct op dat er grote spandoeken aan de muren hangen. Kijk je beter dan zie je dat hier per niveau uitgelegd wordt welke vaardigheden er behandeld moeten worden en hoelang. De ouder zit ook in de zwemzaal en ziet wat er wordt geoefend. Dat maakt Zwemschool Fresh net even iets anders dan de meeste andere zwemscholen.

Esther de Vos
Zwemschool Fresh
Website

Loopbaan

We spreken Esther Vos, manager bij Zwemschool Fresh. Ze studeerde acht jaar geleden af van de sportopleiding en gaf tijdens haar opleiding zwemlessen als bijbaantje. Ze deed dit bij verschillende zwemscholen in en rondom Zoetermeer en is altijd bij Zwemschool Fresh blijven hangen. Tegenwoordig is ze manager van de zwemschool maar combineert ze deze baan met bewegingsagoog bij GGZ. “Een leuke combinatie” zoals ze zelf zegt: “In de ochtend werk ik voor de GGZ en in de middag sta ik op zwemzaal.”

Veel zwemles geven doet ze tegenwoordig niet meer “alleen als er veel medewerkers ziek zijn of verlof hebben opgenomen. Dan neem ik nog wel eens een les over.” Verder staat en loopt ze doordeweeks op de kant en beantwoordt ze vragen van ouders of bespreekt ze met ouders de vorderingen van hun kind(eren).

Eigen diplomalijn

Zwemschool Fresh haar eigen diplomalijn en hanteert binnen de verschillende diploma’s ook verschillende niveaus. Zo heeft het A diploma vier verschillende niveaus en B en C één. Op de vraag waarom de lessen ook in tijden zijn uitgestippeld antwoord Esther: “bij veel zwemscholen heb je heel veel vrijheid om je lessen in te vullen maar bij ons is het vastgelegd in het plan. Zo weet iedereen wat ze in welk niveau moeten behandelen en voor hoelang. Dit zorgt voor rust en een rechte lijn binnen de zwemschool”. Kinderen weten na een aantal lessen ook zelf wat het ritme is. “Dan komen ze binnen, pakken een kurkje, doen deze om en beginnen direct aan de beenslag. Superhandig!”. Wanneer de leerlingen klaar zijn om te gaan diplomazwemmen, zetten ze de leerlingen op een diplomagroep en kunnen de diploma’s in één keer afgedrukt worden. Dit kan in WeScore met elke gewenste diplomalijn.

 

Niet elke week scoren

Het scoren van kinderen vinden ze bij zwemschool Fresh belangrijk maar het is geen taak die elke week uitgevoerd moet worden. Esther: “We scoren de eind-A, B en C leerlingen altijd twee weken voor het diplomazwemmen. Op die manier weten we op tijd welke leerlingen kunnen afzwemmen. De andere niveaus scoren we tussen de diplomamomenten in. Zo hebben we bijvoorbeeld een ‘oranje week’; dan worden alle leerlingen in dat niveau gescoord. Tussen de scoormomenten in houden de coördinatoren de kinderen ook nog steeds in de gaten vanaf de kant.” Wanneer een leerling toch wat langer in het huidige niveau blijft, zetten ze de geplande lessen wat hoger in WeScore. Op die manier zien ze ook welke leerling moeite heeft met een bepaalde vaardigheid.

Clinics

Omdat de lessen op een vaste manier gegeven worden is er niet altijd ruimte om een kind extra aandacht te geven voor één bepaalde slag. Hiervoor biedt zwemschool Fresh clinics aan waar ouders hun kind voor één of meerdere lessen kunnen aanmelden. Tijdens deze clinics kunnen kinderen het duiken, de schoolslag, borstcrawl of andere slag extra oefenen. Esther: “Ouders kunnen deze clinics extra kopen of ze gebruiken een lestegoed voor een clinic. Zo lopen de lestegoeden ook niet te hoog op. Het werkt heel goed voor de leerling want ze krijgen specifiek voor één slag extra uitleg.”

Ineens een nieuw systeem

Het besluit om over te stappen op WeScore zwemmen was gemaakt door haar voorganger en bij het besluit en de overstap heeft zij niet echt een grote rol gespeeld. “Op een bepaald moment was het gewoon gebeurd en werkten we met WeScore zwemmen. Het was in het begin wel even wennen maar ik heb gemerkt dat WeScore erg intuïtief werkt en dat we het daardoor allemaal snel onder de knie hadden. Het systeem werkt sneller en makkelijk dan het softwaresysteem wat we vroeger gebruikten. Vooral de jonge generatie gaat hier makkelijk mee om. Zij helpen weer collega’s die het wat lastiger vonden in het begin. Zo helpen we elkaar”.

 

 

vertrouwd door kleine en grote zwemscholen