"Er is een groot verschil tussen kinderen vroeger en nu"

Zwemschool de Kemenade bestaat al sinds 1995 en begon als saunacomplex en zwemschool. Ze geven hier elke dag zwemlessen en hebben daarnaast ook warmwaterzwemmen, fysiotherapie, hydrotherapie en een BSO. We spreken met Rob van Kemenade en Nicoline Vink over hun ervaringen in de zwemleswereld en wat hun opvalt aan het zwemonderwijs in de loop der jaren.

Nicoline van Kemenade - Vink & Rob van Kemenade
Zwemschool de Kemenade
Website

8 mei 2018

Ondanks het bijna 30-jarige bestaan van de Kemenade ziet het zwembad er erg nieuw en modern uit. Zo bezit het zwembad een loopband en fiets op de bodem voor hydrospinning en hydrowalking. Deze innovoatie komt door 8 mei 2018. Een datum die Rob en Nicoline niet snel vergeten. Op deze datum was er een vreselijke brand waarbij de helft van het gebouw afgebrand is. Nicoline: “Dit was natuurlijk verschrikkelijk. Maar op de lange termijn gaf dit ons wel de kans om het gebouw en het apparatuur te verduurzamen. We zijn ons toen ook meer gaan focussen op de zwemschool en hebben we de dagbesteding kunnen toevoegen.”

Verandering ouders en kinderen

In al die tijd dat de zwemschool bestaat hebben beide veel zien veranderen. Sommige dingen zijn ten goede gekomen van zwemlessen maar een deel is wel erg veranderd. Nicoline: “Plezier en zwemveiligheid staan bij ons voorop maar ik merk wel een verschil tussen vroeger en nu: zowel bij de kinderen als de ouders. Ouders zijn mondiger geworden en ik heb soms het idee dat ze het geduld niet meer hebben om kinderen de tijd te geven. Alles moet tegenwoordig snel. Dat merk je ook aan de kinderen; zij zijn meer gestrest.”

 

Echter zien ze ook dat dit niet alleen bij de ouders ligt. Rob: “Je kunt niet alles bij de ouders  neerleggen want het ligt ook zeker bij onze maatschappij.  Die  vraagt dit ook van ons hé! Je moet mee participeren waardoor beide ouders moeten of zijn gaan werken. Daarnaast wordt het leven ook duurder waardoor je met één salaris vaak niet rond komt. Dat had je vroeger niet. Er was iemand thuis.”

 

Als ik vraag of er ook verandering in de motoriek is, komt daar een duidelijke reactie. Nicoline: “Ze kunnen tegenwoordig nog geen koprol! Ik denk dat het komt omdat kinderen steeds minder buiten spelen of dat ze zoveel activiteiten tegelijk doen. Je hoort het ook vaker op het nieuws.”. Rob vult dit aan: “kinderen zitten tegenwoordig op voetbal, pianolessen, zwemlessen en wat nog meer. Het is niet meer één activiteit, zoals je vroeger wel had”.

Zwemles

De zwemschool hanteert voor de zwemlessen twee verschillende tijden. Rob: “Bij ons kunnen kinderen 2x 30 minuten zwemmen of 1x 60minuten. Hier heb ik zelf goede ervaring mee, want kinderen die 2x 30 minuten zwemmen gaan vaak sneller dan kinderen die een uur zwemmen”. Bij de Kemenade zwemmen kinderen met verschillende niveaus bij elkaar in één groep. Aan de hand van de kurkjes zien ze in welk niveau ze zwemmen. Zo heeft het A diploma 4 verschillende kleuren. Nicoline: “Kinderen komen bij ons binnen en pakken zelf een kurkje. Vervolgens lopen ze langs ons en helpen wij ze met de kurken omdoen en lopen ze naar het bad toe en begint de zwemles. We hebben dan direct even contact met de leerling en kunnen de presentie doen.” Hier kunnen sommige ouders best geniepig in zijn. Nicoline: “dan geven ze de kinderen ineens een andere kurk mee omdat ze vinden dat hij/zij dat wel kan. Of omdat ze vinden dat er wat meer vaart achter moet”.

Meer vrijheid door WeScore

Naast de zwemlessen hebben ze ook survivallessen, snorkelen, zeemeerminnen, aquarunnen en conditiezwemmen. Dit staat allemaal in WeScore en werkt goed. Nicoline: “We zijn erg blij dat ouders hun kind(eren) online kunnen afmelden voor een zwemles en op een ander moment kunnen inhalen. We kunnen de vakanties en vrije dagen gewoon dichtdoen en dan krijgen ze een tegoed die ze later kunnen inzetten. Dit geldt ook voor de andere activiteiten. Dat hadden we eerst niet en bleven daarom altijd open.”

 

Ook de instructeurs kunnen makkelijk door het systeem navigeren. “Voor onze instructeurs werkt WeScore goed. Ze scoren de kinderen na de les en wanneer een leerling klaar is om te gaan diplomazwemmen, geven ze dit aan en zetten ze de leerling direct op de diplomales. Ik hoef daar niks meer aan te doen maar zie wel direct hoeveel kinderen kunnen gaan diplomazwemmen. Ideaal!”, aldus Nicoline.

Zomer lekker naar buiten

Naast een binnenbad heeft de zwemschool de luxe dat ze ook een buitenbad bezitten. En daar maken ze erg graag gebruik van. Nicoline: “In de zomer geven wij in het buitenbad zwemles. Dat is toch heel anders dan binnen zwemmen want buiten heb je meer golven, de kinderen moeten op een veel hogere rand klimmen en je hebt veel meer afleiding.” In die tijd hebben ze ook de gelegenheid om binnen groot onderhoud te verrichten. Nicoline: “Ik kijk er nu al naar uit om heerlijk buiten les te geven!”

vertrouwd door kleine en grote zwemscholen