"Nu de juiste beslissingen nemen voor straks: dat is managen!"

Ik had de leukste baan die er bestond. Ik was HRM-manager en dan heb je met mensen te maken; dat is fijn en ik wist dat ik mijn werk goed deed. Toen plots echter het bedrijf failliet ging, was het voor mij een logische stap om me te gaan verdiepen in Neurolinguïstisch Programmeren, afgekort NLP: een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Maar nadat ik door mijn zoontje in aanraking kwam met Ouder-Kind-Zwemmen en zijn zwemvereniging mij vroeg af en toe als vrijwilliger te assisteren, was ik om: een mooiere job dan zweminstructeur is ondenkbaar!

Liona Kerssies
Zwemschool 'Zin in Zwemmen'
Website

Nog steeds in het water

Ik ging mijn opleiding tot Lesgever Zwem-ABC volgen bij Titeke Postma van Propulz die haar sporen in de zwemmerij ruimschoots heeft verdiend. Bij Het Zweminstituut (omgeving Den Haag) heb ik de kneepjes van het vak geleerd. Mijn ervaring op training-, coaching- en communicatiegebied heb ik hier goed kunnen aanwenden. Na mijn verhuizing in 2012 terug naar mijn geboortestreek Twente, wilde ik heel graag opnieuw bij een zwemschool werken. Ik solliciteerde bij Zwemschool Zin in Zwemmen en inmiddels zijn we acht jaar verder en is de zwemschool uitgegroeid van honderd naar elfhonderd leerlingen. Ik run de zwemschool nu met zo’n tien instructeurs verdeeld over vier locaties. Nog steeds lig ik zoveel mogelijk in het water. Maar ook personeelsmanagement behoort nu weer tot mijn taken.

Beslissingen nemen

Als manager draait het erom de juiste keuzes en beslissingen te nemen. Zin in Zwemmen werkte met algemene bedrijfssoftware voor met name ledenadministratie. Dat was te algemeen en te beperkt voor zwemscholen. Omdat ik daarnaast slechts het softwarepakket kende van mijn oude werkgever ben ik dat gaan gebruiken. Maar om de juiste overzichten te genereren, muisklikte ik me ongans. Ik kon deze software wel integreren met de eerdere software, maar dat kent ook weer nadelen. Sinds vorig jaar werk ik met WeScore Zwemmen. Wat een verademing! Via de badplanning muisklik ik zo naar de overzichten die ik nodig heb. Nu mijn personeel plannen voor over vier weken? Geen enkel probleem meer. Nu financieel forecasten voor het komende kwartaal? Geen enkel probleem!

Loopbaan

Van HRM-manager via Zweminstructeur naar Bedrijfsmanager. Zo zou je mijn loopbaan nu kunnen omschrijven. Van de leukste job, naar de mooiste naar de meest uitdagende. Ik hoop dit vak nog lang te mogen doen. Ik heb nog iedere dag zin in zwemmen!

vertrouwd door kleine en grote zwemscholen